Coaching met het paard als spiegel

Paard als spiegel

Het paard beschikt over zuivere en natuurlijke sensoren…

Het paard als prooidier, vluchtdier en sociaal dier beschikt over zuivere en natuurlijke sensoren. Paarden zijn zeer goed in het oppikken van non-verbale signalen en reageren hier bijzonder sensitief op. Een paard maakt hierdoor binnen een fractie van een seconde een inschatting van een situatie. Daarnaast is een paard als sociaal dier afhankelijk van de leiders in de groep. Hierbij geeft een paard continue feedback aan de manier waarop men leiding geeft aan zichzelf of de omgeving.

Deze kwaliteiten van een paard worden op een methodologische en professionele wijze in coachingtrajecten ingezet, paardencoaching genoemd. Hierdoor wordt het reflectieproces van een coachee versterkt en een coaching traject verkort.

Het gedrag van een paard wordt belangrijk in de interactie met de situatie of casus van de coachee. De feedback die het paard aan de mensen om hem heen geeft, is datgene wat er op dat moment is. Het is puur, eerlijk, zonder bijbedoeling en speelt zich af in het nu. Omdat de coachee met behulp van ‘Paard als Spiegel’ tot directe inzichten komt en tot de kern van een casus of situatie doordringt, is het coachingtraject vaak korter dan bij coaching zonder ‘Paard als Spiegel’.

Bron: horsense.nl

Tijdens een paardencoach sessie werd ik op bepaalde momenten erg onrustig, ik ging een ronde lopen met het paard. Dat was HET moment, zij liet mij voelen! Ik keek haar diep in de ogen en was 1 met haar, alsof er geen afscheiding bestaat. Ik was diep ontroerd door dit moment! Het gaf mij een gevoel van diep vertrouwen en het leerde mij dat het enige wat nodig is om HELEMAAL AANWEZIG te ZIJN in het moment. Zonder paard heb ik dit nog nooit zo kunnen voelen en ervaren….”

(Coachee M.B.)
Het oog van Ostara